TV vagy foci? Esetleg e-sport?

TV vagy foci?

foci-mozgas
Fontos szülői feladat a mindennapos mozgást beiktatni a gyerek életébe.  És most nem az e-sportra gondolok! Főleg manapság nagyon aktuális a kérdés: tévézés vagy foci? A foci alatt most az aktív labdarúgást értem, nem az EB foci meccseinek követését a TV-ben.

A siker sokszor azon múlik, hogy a szülő felfedezi-e az akadályozó tényezőket. Meglátja-e, hogy mi veszi el az időt a mozgástól, meg tudja-e találni a jó megoldást, megakadályozni a túlsúly problémát. Mennyi is az a mozgás, amiről most szó van?

Ha a gyerek életkora

 • 0-1 év közötti: akkor is naponta kellene mozognia, például hasonfekvés révén vagy a szőnyegen való játékkal.
 • 1-5 év közötti: napi összesen 3 órás fizikai aktivitásra lenne szüksége, de nem feltétlenül egyfolytában, hanem a nap folyamán elosztva.
 • 5-18 év közötti: napi 1 óra közepes (például erős gyaloglás) vagy intenzív (például futás, gyors biciklizés) mozgás kötelező lenne.

A következőkben a 2 legnagyobb mozgás ellenes okról és elhárításukról ejtünk szót.

Képernyő előtt töltött idő

mozgas-tv-nezes
A legnagyobb akadály a mozgás útjában talán a TV, tablet, okostelefon, videójáték képernyője előtt töltött sok-sok óra. Egyre többféle okoseszköz keletkezik, amelyek mind-mind a székre szögezik a használójukat. Sok gyerek – no és felnőtt is – szívesebben választja a képernyőt a mozgás helyett.

Hogyan tudja ezt a szülő a helyes irányba terelni? Hogyan lehetne csemeténket a képernyő elől az oly fontos mozgás felé irányítani? Íme néhány ötlet.

 1. Szigorúan meg kell szabni az általános napi képernyő használatot.
 2. A 2 évesnél fiatalabb gyereknek egyáltalán nem lenne szabad képernyőt néznie.
 3. A 2-5 év közötti gyerek napi maximum 1 órát nézhetne képernyőt.
 4. Az 5 évnél idősebbek legfeljebb napi 2 órát ülhetnének képernyő előtt. Ebben benne van a házifeladathoz igénybe vett számítógépezés ideje is!
 5. Az iskola, óvoda utáni TV nézést korlátozzuk, például csak egy konkrét műsort szabad megnézni aztán tessék valamilyen mozgásos játékra áttérni.
 6. Minden héten legyen 1-2 TV és számítógép mentes nap.
 7. Vegyék fel a megnézni kívánt filmet és akkor vetítsék le, ha például rossz idő van.
 8. Gyermekünk barátjainak szüleit kérjük meg, hogy ha csemeténk hozzájuk megy látogatóba, ne szerepeljen TV vagy számítógép használat a programban.
 9. Otthon ne legyen a TV mindig bekapcsolva, szinte állandó háttér műsort szolgáltatva.
 10. A mozgással összekötött számítógépes játékokat – manapság e-sport néven emlegetik – is limitáljuk, az a mozgás nem azonos értékű az aktív játékkal.

Célszerű lenne egy kis időt szánni annak feljegyzésére, hogy csemeténk hetente hány órát tölt különböző képernyők előtt. Mérjük az időt pontosan, és adjuk össze a perceket. Némely családban kellemetlen meglepetés érheti anyut, aput ha meglátják a számokat!

Babakocsiban töltött idő

kocsizas-helyett-gyaloglas
Nem is gondolnánk arra, hogy a bébik, kisgyerekek mennyi időt töltenek babakocsiban, gyerekülésben. A gyakori kocsiban ücsörgés könnyen lustaságot alakíthat ki a kisgyerekben, hiszen miért is kellene neki járnia, ha kényelmesen ülve egy kocsiból, vagy apu nyakából nézegetheti a világot.

Igaz, hogy a szülőnek is jót tesz a mozgás, de a kocsi tologatás csak az ő számára jelent aktív erőkifejtést! Hogyan mozgassuk meg a kicsiket?

 1. Amikor csak lehet, a már járni tudó gyerek inkább a saját lábán menjen ameddig bírja energiával. A játszótérre sétáljunk, gyalogoljunk.
 2. Vegyünk játék babakocsit vagy húzóskocsit, abba tegyük a gyerek kedvenc babáját, apróbb játékait és ő tolja el a kocsit a játszótérig vagy a nagyihoz.
 3. Kisgyereknek való hátizsák is jó megoldás, tegyük abba a szükséges dolgokat és bízzuk a lurkóra a cipelést. Azonban vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl nehéz a hátizsák!
 4. A lépcsőkön se vigye apu a nyakában a gyerkőcöt, szánjunk rá időt, menjünk gyalog.
 5. Ha autóval utazik a család hosszabb útra, a sok ücsörgést feltétlenül kompenzálni kell sok-sok mozgással. Ez egyébként a felnőttek számára is hasznos.
 6. A tricikli, futóbicikli, bicikli mindig gazdag mozgást jelent, külön előnye, hogy családi programnak is tökéletes.

babakocsi-forgalmas-utca
Végül engedjenek meg egy személyes megjegyzést. Amikor autóktól hemzsegő utcák járdáin látom a babakocsit toló szülőket mindig eszembe jut a benzingőz. A kocsiban ülő kicsik szája ugyanis nagyjából a kipufogókkal van egyvonalban, gondoljunk csak a sok terepjáró emelt alvázára. Könnyű elképzelni, hogy kisgyermekeink milyen levegőt szívnak be.

Lejegyezte: Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft