Szép-e a kövér gyerek? És az egészsége…?

Kinek tetszik a kövér gyerek?

Valószínű minden szülőnek tetszik a saját gyereke, ha kövér akkor is. Vajon a kívülállók mit gondolnak egy duci kölök láttán? Ők is szépnek találnak egy pufi arcú, arany fürtös, hurkás combú, elhízott kislányt?

Ha nagyon kíváncsi a lényegre, folytassa a 2. bekezdéstől!

Természetesen nem a betegség, hormonzavar, bizonyos gyógyszerek miatt kialakult túlsúlyra gondolok. Azokról az ovisokról, sulisokról van szó, akik egyszerűen sokat esznek, keveset mozognak, több a kalória bevitelük, mint a felhasználásuk.

A szépség szubjektív dolog. A wikipedia többek között ezt írja e témáról: “Természetesen az illető külső szépsége is fontos tényező, amely olyan fizikai tulajdonságokat foglal magában, ami az esztétikai összképet egy pozitív élménnyé teszi.”

Az egészség viszont már objektív. A betegséget jelző paraméterek mérhetők.

Energia átalakítása az egészségbe?

üdítő ital energia tartalma
Üdítő energia?

Régen azt tanultam, hogy az “energia nem vész el, csak átalakul”. Nos akkor induljunk ki ebből az alapvetésből és gyakoroljuk egy kicsit a “mértékegység átszámolást”. No nem úgy, mint a suliban, hanem amolyan alkalomhoz illően.

Mivel nem ismerem a cukros üdítők, csokik és hamburgerek árát a Google segítségét kértem. Egy nagyon gyors, korántsem teljes netes böngészés során az alábbi érdekes információkat találtam.

  1. Két liter márkás üdítő 320-420 Ft közötti összegbe kerül (1 dl cukros italban kb. 3o-40 kcal energia van)
  2. Tíz deka, jobb nevű tábla csoki 240 Ft-tól vásárolható (1o dkg, nem diabetikus tejcsokiban kb. 58o kcal energia van)
  3. Egy doboz márkás energia ital ára 200-300 Ft közé esik (1 doboz kb. 12o kcal energiát tartalmaz, plussz a rengeteg koffein)
  4. Egy hamburger menü 1000-1500 Ft közötti összegért vásárolható. Energiatartalma függ a menü tartalmától.

Azt már millió helyen megírták, hogy a gyermekkori túlsúly milyen betegségekhez vezet, nincs szükség ezt ismételgetni. Vagy mégis?

A mozgás ára!

sportszerek, mozgás eszközök
Mozogjon az a gyerek!

A fenti felsorolásból megnézhetik, hogy ha a gyerek napi 4-5 pohár “üdítőt” iszik, vagy ebéd címén betér egy gyorsétterembe, esetleg tabletezés közben elmajszol egy tábla csokit, akkor mennyi kalóriát pazarol el a napi igényéből.

Mi lenne, ha nem az utólagos fogyókúrára törekednénk, hanem a valóban szükséges és felhasználandó energia mennyiségre korlátoznánk az eredeti bevitelt?

Azt tudják-e, hogy a felsorolásban szereplő egy-egy termék áráért, milyen sporteszköz kapható?

Hát például ilyen dolgokat vehetnek:  ugrókötél, masszázslabda, gumilabda, sport labda, hulahopp karika, bilibo. gyermeksport.hu webáruházban mindezt megtalálják.

Ezek a sportszerek nem mennek tönkre gyorsan, nem csak a gyerek mozgását biztosítják, hanem az egész család használhatja.

Sok mozgás, kevesebb kalória bevitel, több egészség

Mindezt miért tartom fontosnak? Most látott napvilágot a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt 2014/2015. tanévre vonatkozó eredménye. Az adatok nagyon elszomorítóak.

Több mint 600 ezer diák állapotának felméréséből arra következtetnek, hogy a magyar diákok negyede elhízott, kövér, az állóképességük elkeserítő.

Bár ez nem csak a mi srácainkra jellemző, az Egészségügyi Világszervezet angol nyelvű cikke szerint az egész világon nő a kövér gyerekek száma. Persze ez nem vigasz, nem kell mindenben trendinek lennünk.

Szóval kedves szülők, gondolják át, hogy mire költenek. Kövérek leszünk, aztán nyomás fogyókúrázni? Vagy inkább figyelünk az energia bevitelre, eleget mozgunk és nem leszünk túlsúlyosak? Mi a helyes sorrend?

Lejegyezte: Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
error: Jogvédett tartalom, használatához kérje az engedélyünket!