Unatkozom, mit csináljak?

Unaloműzés ellen
Unaloműzés ellen

Ha az unalom kerülget, nincs jobb érzés, mint valami óriási ihlet révén igazán hasznosat alkotni! Ennél már csak az a felemelőbb, ha a szülő és a gyerek közösen kreál valamit, amitől csak erősebbé válik a családi kötelék. Az együttes tevékenység öröme újra és újra megerősíti, szorosabbá fonja a szülő-gyerek köteléket. Az ilyen játéknak felfogható alkotómunka ráadásul arra is jó, hogy a gyerek bizonyos készségeit fejlessze.

Valószínű már számtalanszor kipróbálták a szokásos unaloműző játékokat, mint például rajzolás, puzzle kirakása, gyurmázás. Most bemutatunk néhány érdekes elfoglaltságot, amelyek szórakoztatóak, és hosszabb ideig kötik le a résztvevőket.

Építsünk madáretetőt

Madáretető készítés
Ne unatkozz! Készíts madáretetőt!

Számtalan díszes madáretető kapható készen, de a legjobb mégis az, amit mi magunk állítunk elő. Még mielőtt nekiállunk a feladatnak, figyeljük meg, hogy az udvarunkba, kertünkbe vagy a közeli parkba
milyen madarak járnak. Végül is az ő méretükhöz készítjük a madáretetőt!

Aztán készítsük el a prototípust, ami majd mintául szolgál az igazi műnek. Szerezzünk egy megfelelő méretű kartondobozt, lehetőleg tégla alakút. Az oldalát vágjuk körbe úgy, hogy kb. 4-5 cm magas legyen a doboz oldala. Képzeljük el, mintha a kartonból tepsit akarnánk készíteni. Ezután vékony zsineget fűzzünk be a doboz 4 sarkába, amit egy S alakú kampóra rögzítsünk, ezzel tudjuk majd a fára akasztani. Voalá, kész a madáretető!

Ha tetszik az etető, ugyanezt készítsük el vékony fából. Ez a projekt többféle talentumot fejleszt. Szükség van a tervezéshez némi agytornára, a kivitelezéshez a finom-motoros képességünkre, és a szem-kéz koordinációjára.

Készítsünk bábokat!

Bábkészítés zokniból
Bábkészítés zokniból

A páratlan vagy éppen lyukas zoknikat remekül hasznosíthatjuk bábkészítéshez. A zoknikhoz keressünk gombokat a szemekhez, fonalat a hajnak. Szükségünk lesz még tűre és cérnára. Textilfestékkel a finomabb részleteket is rávarázsolhatjuk a bábokra.

Először szedjük össze a zoknikat és utána gondoljuk át, hogy az adott színekből milyen bábokat kreálhatunk. A bábokat a saját kezünkre húzhatjuk, vagy vékony fapálcára rögzítsük, amit a legegyszerűbben zsineggel tehetünk meg.

A bábkészítés elsősorban a finom-mozgás képességét fejleszti, főleg a gombvarrás és a fonalhaj készítés fázisa.

Játsszunk illedelmes vendéget

Illedelmes vendég
Illedelmes vendég?

Igazán vidám és hasznos elfoglaltság, amely során megtaníthatjuk a gyerekünknek az illedelmes éttermi viselkedésre. Játsszuk azt, hogy vacsorázni megyünk.

Döntsük el, hogy ki lesz a pincér és kik lesznek a vendégek. A jobb hatás kedvéért készíthetünk menüt is, és gondoskodhatunk a megfelelő terítékről.

A játék előtt írjunk össze egy listát, ami az éttermi rendeléssel kapcsolatos udvarias kifejezéseket tartalmazza. Ne felejtsük ki a “legyen szíves” “kérem” és “köszönöm” szavakat! Beszéljük meg, hogy melyik fogáshoz milyen evőeszközt használunk, hova tesszük a szalvétát. A szerepeket a második körben cseréljük meg. A tanultakat kipróbálhatják a gyerekek, amikor legközelebb igazi étterembe megy a család.

Ez a projekt inkább önfegyelemre tanít, a mozgás kordában tartását igényli. Az étteremben, és otthon az asztal mellett sem szoktunk ugrálni, futkározni, másokat zavarni. Legalábbis nem illik!

Az előbbiekben felsorolt tevékenységekhez bizonyos mértékű előkészületek is szükségesek. Ez lehetővé teszi a szülők számára, hogy több napra elegendő programot tervezzenek. Ha netalán a gyerek nyafog, hogy “unatkozom, mit csináljak”, és a szülőnek muszáj közbelépnie, akkor megvalósíthatják az előkészített alkotásokat.

Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft