Dühös gyerek tornája

dühös-gyerek-öklét-mutatja
A tanév kezdetén gyakran olvasni arról, hogy vajon a gyereket szabad-e büntetni, miért olyan sok a hisztis kölyök, mitől olyan dühösek, sokszor agresszívek a lurkók. Szörnyűbbnél szörnyűbb esetről írnak az újságokban, engem legutóbb a halálra kínzott gólya története kavart fel.

Bizonyára előfordult a legjobb családban is, hogy amikor a 7 éves kislány büntetésből nem mehet át a barátnőjéhez játszani, dühében a Legós dobozát úgy a falhoz vágja, hogy szanaszét repülnek a kockák! Anyu persze majdnem infarktust kap a döbbenettől. Mi lesz ebből a gyerekből, ha ilyen módon fejezi ki nemtetszését?

A frusztráció és düh hozzátartozik az életünkhöz, nem igaz kedves felnőttek? Velünk is előfordult már, hogy valamit a földhöz vágtunk, vagy nem éppen szalonképes szavakkal illettük dühünk tárgyát. Pedig elvileg a felnőttek tudnak viselkedni.

A gyerekeknek meg lehet, sőt meg is kell tanítani, hogy hogyan vezessék le dühüket. Ha olyan biztonságos fizikai igénybevételnek tesszük ki a mérges gyereket, amivel kiengedheti a felgyülemlett gőzt, akkor mindenki jól jár. Néhány hónappal ezelőtti düh kezelésről szóló írásban már ajánlottunk pár egyszerűen kivitelezhető technikát.

Íme 5+1 újabb tipp, amelyhez semmi különösebb felszerelés nem szükséges. Próbáljuk meg a következő büntetéssel sújtani a gyereket egy dühkitörése után.

  1. Fussa körbe a nagyszobát ötvenszer, vagy a szülő által megfelelőnek tartott számban. A gyerek zárt helyen lesz, a számolás leköti a figyelmét, a futástól majd elfárad.
  2. Menjen be egy kisebb helyre, például a fürdőszobába, vagy egy beépített szekrénybe és ott kiabáljon olyan hangosan, ahogy csak tud. Az ilyen helyeken nem érheti sérülés, és a kiabálástól nem fog megijedni a testvér, vagy a szomszéd. Panellakásban persze erre nincs garancia.
  3. Vegyen elő egy adag csomagolópapírt, és azt tépje szét darabokra. A hasadó papír hangja tetszeni fog a gyereknek, erősnek érzi majd magát, miközben megnyugszik.
  4. Álljon a gyerek apuval vagy anyuval szemben, és a kölök vágjon erőteljes grimaszokat. Pár perc után a szülő kezdje el utánozni a gyereket. Biztosan óriási hahota lesz a vége!
  5. Ha megoldható, menjenek ki együtt az udvarra. A gyerek fogjon egy marék földet, és kezdjen el dobálni egy fát. Ezt addig folytassa, amíg el nem fárad. Valószínű koszos lesz a kölök, de senkiben nem tud kárt okozni és a dühe is elpárolog.
  6. Vegyen elő egy sípot, és a csemete jó hangosan játsszon rajta. Ha van lehetőség a sípolást a szabadban végezni, kevésbé sérti a mi fülünket!

dühös-fiú-szivacslabda-gumikarika
A felsorolásban szereplő gyors, házi megoldásokat saját ötleteinkkel is bővíthetjük, igazodva a gyerek életkorához és egyéniségéhez. Jó ha van otthon kis méretű szivacslabda, amit nyugodtan dobálhat a gyerek teljes erőből. Esetleg vegyünk elő egy tüskés gumikarikát és azt nyúzhatja, amíg csak az ereje bírja.

Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft