Mozogj, ha dühös vagy!

Lassan belefásulunk a vírus miatti félig-meddig bezártságba. Az elmúlt időszak, új helyzeteket, új érzelmeket hozott ki belőlünk. Lehet, hogy mindezzel párhuzamosan a közvetlen családban is kicsit feszült a helyzet, talán egy új testvér, új napirend, esetleg új lakóhely, vagy valamilyen betegség. Számtalan más körülmény is okozhat a családtagokban zaklatottságot, ingerültséget. A következőkben egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a nyugalmi állapot visszaszerzéséhez.

Húzz hasznot a dühödből

Gyerekek, felnőttek egyaránt érzelmi viharba keverednek időnként. Valamilyen sérelem, igazságtalanság érzete vagy bánat, felfokozott állapotot eredményez. Ez az érzelmi tornádó egyszer elmúlik, és minél előbb, annál jobb. A vihar idejének lecsökkentésére most megmutatunk néhány gyakorlatot, ami egyben a test izmainak fejlesztését is szolgálja. Ha már mérgesek vagyunk, legyen belőle valami hasznunk is!

Fújd a szélforgót!

A felfokozott érzelmi állapotban a szívveréseink rövidülnek, kevesebb oxigént szállítanak a sejtekhez. A gyerekeket is megtaníthatjuk erre a hasznos gyakorlatra egy egyszerű trükkel. Adjunk a kezükbe egy szélforgót. Kérjük meg, hogy vegyen egy lassú és mély lélegzetet. Tartsa vissza a lélegzetét 2 másodpercig, majd fújja ki a levegőt a szélforgóra. Közben gondoljon arra, hogy most fújja ki a mérgét!
Hasonló célt szolgál, ha egy szál virágot és egy gyertyát teszünk az asztalra. Kérjük meg a gyereket, hogy a virág illatát lassú, mély lélegzettel az orrán át szívja be, majd 2 másodperc múlva a száján át fújja ki a levegőt, mintha elfújná a gyertyát. Csak szülői felügyelet mellett használjunk égő gyertyát!

Célozd meg a dühödet!

Szórakoztató és olcsó játék, amivel levezethetjük a gyerek dühét. Mindehhez néhány papírlapra, 1-2 tekercs konyhai papírtörlő vagy toalettpapírra, és kis lavórnyi vízre lesz szükségünk.
Külön-külön papírra írjuk rá azt a szót vagy kifejezést, ami miatt a gyerek dühös vagy agresszív lett. Ha már tud írni, akkor persze a gyerekkel írassuk fel a szavakat. Ezután a papírokat tűzzük fel egy kerítés vagy ház oldalára, vagy ragasszuk a fürdőszobai csempére. A papírtörlőből, WC-papírból tekerjünk le egy adagot, tegyük vízbe majd formáljunk belőle labdát. Ezeket a labdákat dobáltassuk a papírlapokra, mintha a gyerek kidobná a mérgét. Közben mondja hangosan, hogy most éppen mit dob ki. A szülők is kipróbálhatják!

Vidám utánzás

Az innen letölthető kis képek különböző izomcsoportok játékos megmozgatását teszik lehetővé. Nyomtassa ki a színes lapot és vágja ki az egyes képeket. (Ha van laminálásra lehetősége, a képek sokáig tartanak). Mutassa meg valamelyik képet a gyereknek és kérje meg, hogy imitálja a megfelelő mozgást.
Néhány ötlet a képekhez:
Citrom – kezeivel utánozza a citromfacsarást. Cica- nyújtózkodjon, mint a cica. Répa – imitálja, mintha egy vastag, kemény répát rágna. Teknős- próbálja utánozni, amint a teknős a páncélja alá bújik. Hinta – utánozza a hintázást. Kerítés – mozogjon, mintha a kerítés lécei között próbálná átpréselni magát. Légy – fújja el az orráról a képzeletbeli legyet. Lábfej – tapicskoljon, mintha iszapban állna. Jó szórakozást!

További ötleteket itt talál és itt is olvashat.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft