Aktív játék, aktívan tanuló gyerek

Aktív játék, aktív gyerek

gimnasztika-labda-szék-mozgás
Különböző kutatások eredményei alapján erősen ajánlott, hogy az 5 évesnél idősebb gyerekek naponta összesen maximum 2 órát töltsenek TV és számítógép, vagy bármilyen más elektronikai eszköz előtt.

Egy fizikailag megfogható játékkal való játszás olyan módon aktiválja a gyerek agyát, amire a TV és számítógép nem képes. A valós játék kézbevehető, tapintható, fantáziát serkentő.

A cselekvésre ösztönző játékok, mint például a labda, a bicikli, roller, korcsolya, trambulin, segít a gyereket aktívan tartani, miközben a háttérben nem tudatosan, de hatékonyan tanul. Az ilyen játékok fejlesztik a mozgás koordinációt, egyensúlyérzéket, a finommotorikai- és a nagymozgás képességet.

Milyen szempontok szerint válasszunk aktív játékot?

A következő 3 kérdést mindenképpen mérlegelni kell aktív játék vásárlása előtt.

  1. A gyerek fejlődésével lépést tart-e a játék is? A gyermek az első 3 életévében folyamatosan tanul, 3-5 év között pedig rengeteg új képességre tesz szert. A legjobb aktív játékokkal különböző módokon lehet játszani, melyek újabb és újabb kihívást jelentenek a gyermek számára. A változtatható ülésmagasságú bicikli például eleinte az egyensúly megtartását, az önálló haladás örömét jelenti, később viszont már mindenféle trükköket is be tudnak mutatni a bringán. A kisgyerekek kezdetben ujjonganak, ha el tudják kapni a labdát, egy idő után pedig már pontra dobálják vagy rúgják.
  2. Könnyű-e elkezdni és játszani a játékkal? Azonos korú gyerekek között is jelentős eltérés lehet a fizikai és mozgásbeli fejlettségükben. Az egyik játék eleinte unalmasnak tűnik, de egy másik, könnyen használható játék gyorsan kedvenc lehet. Vegyünk példának egy óriás méretű, szép színes labdát. Mit kezd vele egy bébi? Legfeljebb nézegeti, vagy ha már járni tud, esetleg odébb rúgja. És vajon mit csinál ugyanez a bébi, ha egy lyukacsos labdát kap, ami az ő keze méretéhez igazodik? Ezzel már biztosan könnyen elkezd labdázni. A könnyű kezdés és könnyű játszás egyik feltétele, hogy a játék a gyerek méretéhez nagyon jól illeszkedjen.
  3. Van-e mozgásra ösztönző hatása a játéknak? A korábban említett kutatási eredmények szerint szintén kívánatos, hogy a gyerekek naponta legalább 60 percet aktív mozgással töltsenek, ez az idő a tornaórán felül értendő. A gyereket az a játék motiválja a mozgásra a legjobban, amelyek számára értelemmel bírnak és szórakoztatóak. Egy jó minőségű gumiból készült ugráló póni például minden bizonnyal lovaglásra ösztönöz. Szintén remek móka a nálunk még kevésbé ismert dán  “Vihar előtti csend”  kártyajáték, amelyben mozdulatok utánzása révén lehet begyűjteni a kártyákat, remek izomerősítő gyakorlatok révén. A televíziózás ideje alatt is lehet mozogni, persze nem a fotelban. Ültessük a gyereket egy gimnasztika labdára és onnan nézze a mesefilmet. Garantáltan megmozgatja a hátizmokat! Ez szülők számára is hasznos ám!

Bár jön a hűvösebb, esősebb időszak, mégis gondoskodjunk arról, hogy gyermekünk sokat mozogjon, ahova lehet gyalog menjünk. Könnyebb lesz az esti elalvás is!

Lejegyezte: Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft