Pufók gyerek karácsonya

Karácsonyi jópofi pufi mozgás

pufi gyerek hamburgerrelA magyar gyerekek egyharmada pufók. Kedves szó ez a pufók, de használhatnánk a „túlsúlyos”, „túltáplált”, vagy leginkább „kövér” szavakat is. Ha nem betegség áll a háttérben, a gyerek nem magától lesz kövér, hanem egyszerűen túletetik és nem mozog eleget. Több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyire szüksége van. A kövérség okozta betegségekről millió helyen lehet olvasni, egy gyermekorvos most is időszerű szakmai véleményét ez a cikk tartalmazza.

Saját szakértőnk, dr. Smodics Katalin hegyeshalmi gyermekorvos szintén nyilatkozott már e blog hasábjain.

Az ünnepi időszakban felnőttek és gyerekek még több édességet fogyasztanak, például a karácsonyi beigli, zserbó, gesztenyés pulyka, stb. Ezeket a hagyományokat generációk őrzik, de a mai korban a sok számítógépezés, cukros üdítő miatt többet kell mozogni.
Az iskolaszünetben, a karácsonyi otthonlét alatt néhány vidám mozgással talán sikerül pár felesleges kalóriát leugrálni. Ha ezekben a tevékenységekben a szülő is részt vesz, az egész sokkal szórakoztatóbb a gyerek számára, és persze anyu és apu számára sem ártalmas ha megmozgatják magukat. Ehhez adunk receptet.

Kötéltánc

Ne ijedjenek meg, nem kötélen kell táncolni! Csak köztük ugrálni. Feszítsenek ki két db 1,5-2 méter hosszú zsineget vagy két gumiszalagot egymással párhuzamosan két szék, vagy két polc közé. A madzagok között akkora legyen a hely, hogy a gyerek vagy esetleg felnőtt beférjen. Ha nincs elég hely a szobában, a 2 madzag egyik vége legyen a kilincsen, a másik végük pedig valamelyik szekrény kulcson, vagy más alkalmas helyen. A feladat az, hogy álljunk a két kötél közötti részbe és felugrással a jobb térdünkkel érjük el a jobboldali madzagot, majd a bal lábunkkal a baloldalit. Minél magasabbra ugrunk, annál intenzívebb a mozgás.

Szoba hógolyózás

Kedves anyuka, nem kell felmosni a hólét, ne féljen! Vegyenek elő minél több fehér zoknit és tömjék ki papírral, majd kössék be a szárát. Ezek lesznek a hógolyók. Mindenki kap párat a kezébe és kezdődhet a játék. Mivel a golyók könnyűek, nehéz velük messzi dobni. Nincsenek rögzített szabályok. Kijelölhetnek akár céltáblát, akár egymást kell eltalálni, a lényeg a felsőtest alapos megmozgatása. A hógolyók nem okoznak sérülést, a legkisebbeket is bevonhatjuk a játékba.

Krumpli pottyantó

óriás krumpli képeMentsünk meg néhány nagyobb méretű krumplit a hasunktól! Ne a serpenyőbe kerüljön, hanem használjuk játékszerként. A szobában jelöljünk ki egy start vonalat és 1,5-2 méterrel odébb tegyenek egy 30-40 cm átmérőjű dobozt, vagy lavórt. A játékosok egymás mellé állnak a start vonalon. Mindenki kap egy nagy krumplit, amit a térdei közé kell szorítania, majd adott jelre, a célvonaltól el kell ugrálnia a dobozig és ott a krumplit a dobozba pottyantani. Utolsó mozzanatként vissza kell futnia a starthoz. A kezeket nem szabad ám használni! Akinek a krumplija leesik, annak elölről kell kezdenie az ugrálást. Garantáltan rengeteg nevetéssel és mozgással járó program! Játszhatunk időre, vagy krumpli méretre. A kicsi burgonyát nehezebb eljuttatni a célig.

Derekas labdajáték

A krumpli pottyantóhoz hasonló játék, de itt 2 tagból álló csapatok küzdenek egymással. A start és a cél közötti távolság legyen minél hosszabb, akár kétszobányi. A startnál egymás mellé állnak a játékos párok. Mindegyik páros kap egy közepes sport labdát, vagy egy 30-40 cm-re felfújt lufit. Ezt tegyék a derekuk közé úgy, hogy ne essen le. Ketten, együtt mozogva juttassák el a labdát a célvonalon levő dobozba. Tilos a kezeket használni! Remek mozgáskoordinációs játék, hiszen a társ mozgására is figyelni kell. Még vidámabb a játék, ha a lakáson belül egy jó hosszú útvonalat kell befutniuk. Az a páros nyer, aki először ejti a labdát a célnál elhelyezett dobozba, és visszamegy a starthoz.

A jutalom ne szaloncukor, hanem valamilyen gyümölcs legyen, például egy narancs, vagy egy alma. Jó étvágyat!

narancs és alma szeletek

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft