Mozogjunk, Nagyi!

A nagyszülői GYED  különösen elismeri, hogy ők milyen kiemelt szerepet töltenek be a családban. Ők azok, akik ezredszer is képesek eljátszani ugyanazt a játékot, felolvasni ugyanazt a mesét, elénekelni ugyanazt a dalt, és órákig térdükön hintáztatni a kicsit. Összegyűjtöttünk pár olyan mozgásos tevékenységet, amit nagymama és nagypapa veszély nélkül játszhat az unokákkal.

A “feladatokat” életkor szerint csoportosítottuk: 1 éves kor alatti, 1-2 évesek, és 2-3 éves lurkók igényeit figyelembe véve. A nagyszülők természetesen kortalanok!

Mozgás gyakorlatok 0-1 éves korú gyerekeknek

mozgásfejlesztés kendővel
Az alábbi felsorolás az egészen pici gyerekek számára alkalmas vidám, mozgással egybekötött boldog, játékos időtöltést nyújt nagyinak és az unokának.

 1. Milyen nagy ez a baba! Tegye az ölébe a bébit és kérdezgesse “Milyen nagy gyerek Petike, Zsuzsika, stb.? Utána emelje a gyerek karjait a levegőbe és válaszoljon, hogy “Ilyen nagy!”. A bébiknek tetszeni fog a mozgás és a végén meg is tanulják, hogy a kérdés elhangzása után a levegőbe emeljék a kezeiket.
 2. Hátad mögül fúj a szél. Tegyen egy puha takarót a földre és fektesse rá a bébit úgy, hogy a baba a hasán feküdjön. Fogjon egy színes, vékony kendőt és intenzíven lengesse azt a csöppség háta felett, éreztesse vele a levegő mozgását. Közben mondogassa is neki, hogy “Érezd a levegőt”, majd engedje, hogy a kendő puhán a gyerek hátára hulljon. Végül húzza le a kendőt a baba hátáról. Ez a gyakorlat nagyon jó a bébi hátizmainak és felsőtest izmainak erősítésére, mert amikor érzi a hátán a kendőt megpróbálja a fejét emelgetni.
 3. Mi van a talpad alatt? Gyűjtsön össze különböző tapintású anyagokat (például frottír kéztörlő, műszőrme darab, selyemkendő, vászon konyharuha, stb.) Tegye a földre vagy az ágyra ezeket az anyag darabokat. Vegye le a baba cipőjét, és emelje fel őt a hónaljánál fogva, majd állítsa az unokáját más-más anyagra. Figyelje a gyerek arcát, vajon melyik anyagfajta tetszik neki a legjobban. Ez a gyakorlat remekül fejleszti a baba tapintás érzékelését, valamint a testtudatát.
 4. Simogatós könyvecske. Készítsen tapintós kiskönyvet a babának. Különböző tapintású anyagokból vágjon ki egy névjegy nagyságú darabot és ragassza azokat egy-egy névjegy kartonra. Utána a sarkoknál lyukassza ki a lapokat és fűzze össze egy zsinórral. Vegye ölbe a bébit és lassan vezesse végig a kicsi ujjait az egyes lapokon. A könyv “olvasása” közben említse meg a lapok színeit, az anyag nevét. A baba nyilván nem fogja megtanulni a szavakat, de figyelni fog a beszéd ritmusára, és érzelmileg jó hatással lesz rá ahogy a nagyi ölében kuporoghat.

Mozgás gyakorlatok 1-2 éves korú gyerekeknek

mozgásfejlesztés labdával
Egy picit idősebb gyerekek megmozgatásához már időnként célszerű kimenni az udvarra, vagy a játszótérre. Egy-két apróbb kellékkel felszerelkezve csodálatos időt tölthet együtt a két generáció.

 1. Szivacs nyomkodás. Ez a nagyon egyszerű gyakorlat jól előkészíti a kéz és alkar izmainak fejlesztését. A nagypapa fogjon egy nedves szivacsot és mutassa meg az unokának, hogy hogyan lehet a vizet kipréselni. Jóidőben menjenek a szabadba, például egy üveg vízzel és a kisgyerek locsolja meg a kültéri virágokat a nedves szivacs préselésével. Akinek van lehetősége, vigye ki a gyerek kisbiciklijét az udvarra és a lurkó a szivaccsal mossa le a saját kisjárgányát. Ezek a tevékenységek hozzájárulnak a hasznosság érzéséhez és az önbizalom fejlődéséhez is. Lakáson belül a fürdőszoba a legalkalmasabb a szivacsos játékra. Fokozthatják az izgalmakat, ha több műanyag edényt, több szivacsot és ételfestéket is bevonnak a játékba. Megmutathatja a gyereknek, hogy a különböző színek keveréséből új szín keletkezik. Nagymama vagy anyuka úgyis a végén kitakarítja a fürdőt!
 2. Állj! Játsszon valamilyen zenét és táncoljanak, ugráljanak egy jót. Azonban mikor a zene elhallgat, hirtelen álljanak meg abban a pozícióban, amiben éppen vannak. Amikor a zene újra elindul, folytatódhat a mozgás. A zenét különböző hosszúságú időszakonként állítsa meg és indítsa újra. A teljes test megmozgatásán kívül ez a gyakorlat remekül fejleszti figyelmet és a szabályozott mozgást. A gyereknek ébernek kell lennie, hogy időben álljon meg és kezdje újra a táncot.
 3. Pattogó labdák. Szerezzen be szivacslabdát, vagy ping-pong labdákat. A lényeg, hogy a labdák kicsik és könnyűek legyenek. A nagyi vegyen elő egy kisebb vékony takarót, terítse a földre, és tegye rá a labdákat. Utána közösen a gyerekkel emeljék fel a takarót. A nagyi fogja az egyik oldalát, a kisgyerek a másikat. Kezdjék el rázogatni a takarót úgy, hogy a labdák szépen leessenek róla. Közben mondogathatják, hogy “pattog a labda, pattog a labda”. Ha minden labda elgurult, a gyerek szépen gyűjtse össze, tegye a takaróra és kezdődhet elölről a játék. Tökéletes mozgásfejlesztő gyakorlat, segíti a szem-kéz koordinációt, erősíti a test izmait. A bónusz a sok nevetés!
 4. Labda rakosgató. Az előző játékban felhasznált labdákkal, vagy papírgombócokkal végezhető mozgás. Szükség lesz 2 dobozra is. Ültesse le a gyereket a földre, tegye a labdákkal teli dobozt az egyik oldalára, az üres dobozt a másikra. Mutassa meg, hogy hogyan tudja átpakolni a labdákat egyik helyről a másikra. Ha a gyerek már biztonsággal mászik, vagy már jár, akkor a dobozokat tegye kicsit messzebb egymástól, hogy több mozgásra legyen szükség a labdák átrakodásához. Ez a gyakorlat arra kényszeríti a kicsit, hogy a kezeit rendszeresen átnyújtsa a teljes teste előtt.

Mozgás gyakorlatok 2-3 éves korú gyerekeknek

mozgás és árnyék
Nagyobb gyerekek mozgásához nagyobb területre van szükség. Ne sajnálják, ha esetleg a lakásban egy pici rendetlenség keletkezik! Végül is a közös rendrakáshoz is mozgás kell, és közben a gyerek megtanulhatja a tárgyak helyét is.

 1. Béka-sziget. Vágjon ki zöld kartonból nagy, kör alakú darabokat, ezek lesznek a szigetek. A szigeteket rakja a padlóra, mindenféle rendszer nélkül. A kisgyerek lesz a béka. A színlelő játék lényege az, hogy a képzeletbeli béka egyik zöld szigetről a másikra ugrik, mire eléri a célját. A cél lehet a gyerek életkorának megfelelő gyümölcs, amit a legtávolabbi sziget szélén talál meg. Ez egy igazán intenzív mozgásfejlesztő gyakorlat!
 2. Árnyjáték. Ehhez napsütéses idő kell, de talán abban is lesz részünk. Vigye ki az udvarra vagy a játszótérre az unokát és mutassa meg neki az árnyékát. A nagypapa a saját árnyékán keresztül mutassa meg, hogy ahogy mi mozgunk, úgy mozog az árnyékunk is. Végezzenek különböző gyakorlatokat, karjaikkal hadonászva, guggolva, és figyelje a gyerek az árnyék változását. Ha van hely, és a nagypapa elég vállalkozó, akkor ő mozogjon, és a gyerek aszfaltkrétával rajzolja körbe a nagypapa árnyékát. A rajzolás alatt a nagypapa pihenhet!
 3. Rezesbanda. Ez egy zajos játék, csak akkor ajánljuk, ha anyu és apu nincs a közelben! Szükség lesz valamilyen induló-szerű háttérzenére. Vegyenek elő fakanalat, valamilyen fémdobozt és indulhat a menetelés. Ha nincs fémdoboz, két fémkanál is megteszi. Ha túl hangosnak találják a fémet, akkor 2-2 fakanalt használjanak. A gyerek legyen a rezesbanda vezére, az ő irányításával menjenek körbe-körbe a lakásban és közben az alkalmi hangszerükkel doboljanak a zene ritmusára. Remek ritmusérzék fejlesztő gyakorlat és közben jól megmozgatja a testet is.
 4. Pom-pom doboz. Finommotorika fejlesztésére alkalmas vidám játék. Egy tisztára mosott margarinos vagy vajas, vagy bármilyen műanyag doboz tetejébe vágjon kisebb lyukakat. Nagymamával készíttessen fonalból pompomokat. A gyerek feladata az, hogy a műanyag doboztetőn levő lyukakon át préselje bele a dobozba a pompomokat. Ha nagymamának sok ideje van, akkor használjanak többféle színű pompomt és több dobozt. A gyerek színek szerint csoportosítva préselje a dobozokba a fonalat. Közben beszélgessenek a színekről, melyik a gyerek kedvence, hol lát a lakásban hasonló színű tárgyat, stb.

Lejegyezte: Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft
error: Jogvédett tartalom, használatához kérje az engedélyünket!