Gyerekek, ne menjetek a sárba! Fessetek vele!

Festés sárral!

sarban-mozgo-gyerek
Közeledik a tavasz, egyre több pocsolya tarkítja az utat, az anyukák rémálma egy ilyen járda. A kisgyerekek, holt biztosan belelépnek a tócsákba. Mit belelépnek, beleugranak! Mire a játszótérre ér a csapat, a gyerekek cipője, zoknija sáros, esetleg nyáron csak a szandálba bújtatott meztelen lábuk koszos. Hát ha ennyire imádják ezt a zavaros sarat, használjuk ki egy nagyon meghökkentő, kreatív mozgásos játékkal.

Fessünk a sárral! Lehet, hogy pár szülő most felszisszen, de kockázat nélkül nincs nyereség. A rizikó abban áll, hogy mindannyian koszosak leszünk, akad majd bőven mosnivaló. A várható nyereség viszont egy fergeteges vidám játék. Valójában nincs korhatár, a 3 évestől a 99 évesig bárki beszállhat.

Amennyiben elég felszerelést viszünk a játszótérre, akár az összes gyerek részt vehet a buliban. Ha a helyszín a Balaton partja, vagy más vízpart, esetleg a saját udvarunk, akkor lényegesen könnyebbek az “utómunkálatok”.

Szóval mi kell ehhez a mozgással egybekötött kreatív játékhoz?

  • Minden gyereknek egy kisebb tál, olyan méretű, amit biztonsággal tud a kezében tartani. Célszerű könnyű műanyagból készült, peremes tálat keresni.
  • Ezen kívül szükségünk lesz egy-egy nagy ecsetre, vagy a kezünkre.
  • Számítsunk még fejenként egy nagy ív csomagolópapírt is.
  • A festékhez vegyünk némi vizet és néhány marék földet.

Már a festék előállítása nagy mulatság, hiszen a vízből és a földből kell sarat gyártani, amolyan jól kenhető masszát. A sárban levő nagyon apró kavicsok csak emelik majd az alkotás fényét. Biztosan élvezik a gyerekek, ahogy ujjaikkal mancsolhatnak a tálkában. Ezúttal nincs tiltás, nincs ejnye-bejnye. Vigyázzunk azonban, hogy a földben ne legyenek üvegszilánkok, apró éles szálkák, amelyek sérüléseket okozhatnak.

Tegyünk egy-egy nagy ív papírt minden gyerek elé és kezdődhet a festés. Adhatunk témát, vagy a csemetékre bízhatjuk, hogy mit szeretnének megörökíteni. Ez utóbbi esetben a festés végén a többiek kitalálhatják, hogy melyikük mit festett. A környéken található apró kavicsok, gallyak, fűszálak nagyon alkalmas díszitő elemekké válhatnak. Amúgy is divat a kavics kép készítés.

A papír nagy mérete azért fontos, mert ettől válik egyben mozgásos, sportos kreatív játékká a festés. A kezüket messzire kell nyújtani, vagy egy kicsit mászni a papír körül, esetleg terpeszállásban hajlongani, hogy elérjenek egy távolabbi részt.

Ha a papírt nem a földre terítjük, hanem csipeszekkel egy kifeszített spárgára lógatjuk a játék akkor is működik. Ilyenkor persze elsősorban a felsőtest és a karok mozognak intenzívebben. Amennyiben eleve így terveztük a játékot, akkor gondoljunk arra, hogy a sár “festék” legyen kicsit sűrűbb.

Amikor mindenki jól kimulatta magát és elfáradt, irány a víz, de most fürdés céljából. Közben anyu vagy apu az okostelefonjával megörökítheti a festményeket. Ki tudja, egyszer még sokat érhet egy ilyen fotó! Picasso is csak elkezdte valahogy!

Lejegyezte: Mihály Katalin

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft