Mikor forduljunk túlsúlyos gyermekünkkel orvoshoz?

Előfordulhat, hogy a gyermek normálisan étkezik, nem habzsolja az édességet, üdítő helyett inkább vizet iszik, de mégis egyre többet mutat a mérleg és láthatóan hízik. Ilyenkor felmerülhet a szülőkben, hogy talán valamilyen betegség áll a háttérben.

Vajon érdemes-e, kell-e ezzel a problémával orvoshoz vinni a csemetét? Megkérdeztük gyermekorvos szakértőnket dr. Smodics Katalint, hogy ő mit tanácsol.

“Szerencsére a védőnői és a háziorvosi ellátás hazánkban (még) jól működik. Vannak életkorhoz kötött rendszeres orvosi vizsgálatok, melyek kapcsán az orvosi vizsgálaton kívül érzékszervi szűrővizsgálatok történnek és nézzük a testmagassághoz viszonyított testsúlyt is. Ez alapján kiszűrhető, hogy mely kisgyermek veszélyeztetett túlsúlyra, ki a túlsúlyos és ki a már elhízott.

Hatékonyan beavatkozni a veszélyeztetett csoportban és a mérsékelten túlsúlyos gyermekeknél könnyebb, s az életmódváltást célszerű a gyermek minél fiatalabb korában elkezdeni. A családi összefogás, támogatás feltétlen szükséges.

A kérdésre válaszolva – többnyire nem kell orvoshoz fordulnunk. A védőnő és az orvos fordul a családhoz a statusvizsgálat kapcsán. Fontos a jó kommunikáció, hogy a szülők ne kritikaként éljék meg a gyermek súlyáról történő beszélgetést.

A túlsúlyra veszélyeztetett és a mérsékelten túlsúlyos gyermekeknek családi életmódváltást javaslunk, étrendi tanácsokat adunk és több, rendszeres mozgásra buzdítunk.

Az elhízott gyermekeket szakrendelésre irányítjuk. Mosonmagyaróvár környékén kb. másfél éve alakult a FORMA Szakrendelés, mely a Karolina Kórház Gyermekosztályán tevékenykedik. Tagjai gyermekgyógyászok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok, gyermekpszichiáter és pszichológus. A gyermekeknél a szükséges vizsgálatokat elvégzik és együtt gondozzák a gyermekeket, családokat.

A FORMA szakrendelésre háziorvosi beutaló szükséges és időpontot kell kérni az 574-662-s telefonszámon. Szeretettel várják a segítséget kérőket.”

A teljesség kedvéért, a fent említett FORMA szakrendelés elnevezése a következő szavak betűiből áll: Fiatalkori Obesitas Rendelés MosonmAgyaróvár. A szakrendelés Facebook oldalán sok hasznos információt olvashatnak.

Ne feledjék tehát, hogy:

  • a szakrendelés igénybevételére csak Mosonmagyaróváron és környékén élő gyermekek jogosultak,
  • a szakrendelésre háziorvosi beutaló szükséges,
  • a szakrendelésre telefonon időpontot kell kérni a (96) 574-662-es telefonszámon.

Lejegyzete: Mihály Katalin

Item added to cart.
0 items - Ft
error: Jogvédett tartalom, használatához kérje az engedélyünket!