Akadályverseny és magyar kártya

Ugye milyen megdöbbentő a cím? Akadályverseny magyar kártyákkal? Ultizás közben nem szoktak futkározni! Ez igaz, azonban ez a játék más, itt nem csak a kártya számít, hanem a mozgás is. Ezért van szükség az akadálypályára, amit egészen hétköznapi kellékekből építhetünk fel a család közösen.

A kártyás akadályverseny lényege

Tulajdonképpen 3 az 1-ben játékról van szó. A nagymozgás, a finommotoros mozgás és a gondolkodás egyaránt szerepet kap.

A játék lényege az, hogy a zsinegre akasztott kártyák párjait, vagy kiegészítőit kell begyűjteni a játékosoknak. A madzagok közötti lépkedés fejleszti a nagymozgást, a kártya leszedése az ujjak finommotorikáját, a helyes kártyalap kiválasztása pedig a gondolkodást.

A gyerekek életkorához alkalmazkodva használhatunk 2 csomag magyar kártyát vagy 1 pakli francia kártyát.

Miből áll az akadálypálya?

Akadálypálya székekkel és zsineggel
Akadálypálya székekkel és zsineggel

Nos, mi is kell a pálya felépítéséhez? Csak néhány szék és egy gombolyag zsineg, vagy vastagabb kötőfonal. No meg némi hely a szobában vagy folyosón!

Helyezzük a székeket két sorba, 2-2 széket egymással szemben. Ezután a széklábakon át vezessük végük a zsineget cikk-cakk alakban. A spárgát ne helyezzük magasra. Ügyeljünk arra, hogy a gyerek át tudja majd lépni a kifeszített zsineget, és le tudja venni a felcsíptetett kártyát.

Hogyan játsszuk a kártyás akadályversenyt?

Magyar kártya lapjai
Magyar kártya lapjai

A magyar kártya egyik csomagját tegyük egy asztalra, a másik csomag lapjait pedig csíptessük fel az akadálypálya zsinegjére. Erre a célra ruhaszárító csipesz is megfelel.Ha rövid az akadálypályánk, csak egy részét használjuk mindkét kártyacsomagnak.

Az asztalon levő pakliból húzzon a gyerek egy lapot, majd keresse meg a kártya párját a madzagon levők közül. Például, az asztalról kihúzta a piros ászt, akkor ugyanezt a lapot kell begyűjtenie a zsinegről.

Próbáljon meg minél kevesebb lépéssel eljutni a kártyához. Akár előre is hajolhat, ha esetleg eléri a szükséges lapot.

Amikor a zsinegről a gyerek leveszi a kártyát, annak nem szabad a földre esnie!

Francia kártya lapjai
Francia kártya lapjai

A számokat már ismerő gyerekeknél használhatjuk a francia kártyát. Nekik az azonos számot mutató lapot kell begyűjteni.

A játékot bonyolultabbá tehetjük, ha a kártya színének is azonosnak kell lennie.

Még komplikáltabb szabályokat adhatunk azoknak a gyerekeknek, akik tudnak tízig összeadni. Ilyenkor az a feladat, hogy a húzott kártyán levő számot 10-re kell kiegészíteni egy zsinegen levő kártyával. Például, a gyerek húz egy 4-est, akkor egy 6-os számot viselő lapot kell begyűjtenie.

Az akadályverseny magyar kártyákkal nem csak a gyerekek számára szórakoztató. Ha a székeket távolabbra helyezzük egymástól és a spárgát kicsit magasabbra tesszük, akár idősebbek is játszhatnak. Remek elfoglaltságot jelent a nagyszülők kicsit már rozsdás ízületeinek és gyengülő szemizmainak edzésére.

Arról nem is beszélve, hogy milyen kacagással jár, ha az unokák, szülők és nagyszülők együtt építik fel az akadálypályát és együtt vadásznak a kártyalapokra.

Mihály Katalin

Item added to cart.
0 items - Ft
error: Jogvédett tartalom, használatához kérje az engedélyünket!