Hinta palinta: fejlesztés és terápia hintával

Pár percre gondoljon vissza saját gyermekkorára. Emlékszik milyen boldogan rohant a játszótéri hinta felé? Mennyire örült ha a diófa vastag ágára, vagy a felső ajtókeretbe egy hintát szerelt az apukája? Ugyanezt az élményt megadhatja saját gyermekének is.

A gyerekek szeretnek hintázni, mert szórakoztató, úgy érzik, mintha repülnének és miközben lengetik a lábukat és hintáznak, agyuk és testük is fejlődik. A hintázás több, mint szórakoztató tevékenység, számos egyéb előnnyel is jár a fizikai, érzelmi, szociális és idegrendszeri fejlődésük szempontjából.

A hintázás fejleszti az érzékszervi rendszert

Szervezetünk az érzékelés során az öt érzékszerv és az agy között áramló információkat dolgozza fel. Az érzékszervi rendszer közli az aggyal, ha megszagol valamit, megsérül vagy megízlel valami újat. A hintázás egy bonyolult, összehangolt mozgás, amely gyakran sok gyakorlást igényel a gyerek részéről mire biztonsággal megtanulja. Szinte minden érzékszervére hat. Figyelje meg, ahogy a gyereke ismerkedik a hintával, megtanulja hogyan tud ráülni és azt mozgásra bírni.

Az érzékszervi rendszer segít a gyereknek szabályozni a testét, amikor új ingerekkel szembesül. Mivel a hinta folyamatosan mozog, mindig más érzékszervet stimulál, így segít a gyereknek megtanulni alkalmazkodni a különböző szenzoros érzetekhez.

A hinta segít a gyerekek agyának a térinformációk rendszerezésében, például annak felismerésében, hogy a test hol van a környezetéhez képest. A térbeli tudatosság egy összetett készség, amelyet a gyerek korán elkezd fejleszteni. A hintázás növelheti a térbeli tudatosságot, és megtanítja arra, hogyan reagáljon ha megváltozik testének helye és mozgása. Az jó térérzékelés segíti a gyereket a későbbi egyéb tevékenységeiben, például a mászásban és az egyensúlyozásban, valamint segít neki aktívabbá, rugalmasabbá tenni mozgását.

hintak-gyermeksport-kategoria

A hintázás erősíti a belső fül egyensúlyát

A hintázás ismétlődő előre-hátra mozgása is segíti a gyereket, hogy erősítse az egyensúlyérzékét. A belső fülben lévő vesztibuláris receptorok a hallójáratban lévő folyadékhoz kapcsolódnak, amely mozgás közben változik. A belső fül folyadék jelzi az agynak, hogy a test mozog-e, és hol tartózkodik a térben, más emberekhez és tárgyakhoz viszonyítva. A hintázás elősegíti a fül és az agy közötti kapcsolatot a jobb egyensúlyérzék érdekében.

Ha a gyerek megfelelően tudja érzékelni testének mozgását és egyensúlyát, akkor annak eredményeként jobb lesz a szem-kéz koordinációja és erősebb lesz az izomzata. A belső fül egyensúlya és az erős vesztibuláris érzék erősebb testtudathoz vezet, ami létfontosságú készség a gyermekek számára.

A hinta különösen előnyös az érzékszervi impulzusok feldolgozásának zavarával küzdő gyermek számára. Ez általában akkor fordul elő, ha a vesztibuláris rendszer nem kommunikál megfelelően a test többi részével. Ezekben az esetekben gyakran fokozott odafigyelésre és gyakorlatokra van szükség a belső fül egyensúlyának és a vesztibuláris érzékszerv megerősítéséhez. A beltéri és kültéri hintákat gyakran használják terápiás környezetben.

A hintázás nyugtatja az idegeket és oldja a szorongást

Nem véletlen, hogy a csecsemők szeretik, ha ide-oda ringatják őket. Az ismétlődő mozgás megnyugtatja és ellazítja őket. Ez az érzés nem múlik el a gyerekek idősebbé válása során sem, ami azt jelenti, hogy a hintázás segíthet nekik nyugodtabbá válni. A hinta egyik legnagyobb terápiás előnye, hogy segíthet megnyugtatni az idegeket, oldja a szorongást, ezért rendszeresen alkalmazzák depresszió és szorongás kezelésére.

Hintázástól javul az agyműködés

A hintázás olyan módon működik az agyban, amelyet nem lehet más tevékenységekkel összehasonlítani. Egy felnőtt nem tudja egyszerűen megmondani a gyereknek, hogyan kell hintázni. Ahhoz, hogy a gyermek valóban megtanuljon hintázni, fel kell ülnie egy hintára és saját magának kell csinálnia, gyakran különféle mozdulatokkal és cselekvésekkel kísérletezve. Nem csak a gyerek mozdulatának eredménye az, amikor rájön a sikeres lendítés ritmusára, hanem az agy intenzív fejlődésének is köszönhető. Az agy minden területe működik, ahogy a gyerek testének különböző részeit mozgatja és rájön, hogyan hintázhat egyedül.

A hinta az agy vérellátását is növeli, ami segít a gyerekeknek összpontosítani és figyelni. Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek jobban koncentrálnak az iskolában, ha a szünetet mozgással, hintázással töltötték. A hintázás hatásai hosszan tartóak: mindössze 15 perc hintázás akár nyolc órán keresztül is javíthatja az agy teljesítményét.
A hintázás olyan agyi részeket stimulál, amelyekre kevés más tevékenység képes. Ráadásul a hintázás ezeket az agyi részeket egyszerre stimulálja, ettől is olyan nagy a fejlesztő hatása.

A rendszeres hintázást a jobb alvással is összefüggésbe hozták. Az ismétlődő mozgás egyensúlyba hozza az agy neurológiai tevékenységét, ami segít a gyereknek gyorsabban megnyugodni, és pihentetőbben aludni éjszaka.

A hinta fejleszti a motoros készségeket

A hintázás viszonylag nehéz készség a gyerekek játszótéren végzett más tevékenységeihez képest, mint például a futás, ugrás és mászás. Azonban ahogy a gyerekek megtanulnak hintázni és fejlesztik készségeiket, fejlődnek finom és nagymotoros készségeik is, amelyek alapvetőek a jövőbeli fejlődésük szempontjából.

A nagymotoros készségek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy olyan dolgokat tegyenek, amelyek testük nagy izmait veszik igénybe. Ezeket a készségeket fejlesztik például a lábak lendítése, valamint a hintához való futás és ugrás. Miközben a gyerekek lökdösik barátaikat a hintán, kar és lábizmaik fejlődnek. Ahogy egyensúlyban tartják magukat a hintában, alapvetően erősítik magukat, hiszen az izmok kulcsfontosságúak más mozgásokban, valamint az egészséges szokások és az aktív életmód kialakításában.

A finommotorikus készségek kisebb izmokat és mozgásokat foglalnak magukban. Hintázás előtt a gyerek a hintába kapaszkodva mozgatja a kezét és az ujjait, hogy felmásszon a hintára. Ezek a műveletek a kéz kisebb izmait fejleszti, amelyeknek fontos szerepe van például a ceruzatartásban, vagy az apróbb tárgyakkal való munka során.

A hinta fejleszti a szociális készségeket is

A hinta új módon segít a gyerekeknek a szociális készségek elsajátításában. Megtanulják egymást váltani a hintán, egymást lökni, biztatják a többieket. Ahogy különböző gyerekek hintáznak együtt, megtanulnak új emberekkel kommunikálni és alkalmazkodni a változó helyzetekhez. Együtt dolgoznak hintázás közben, beszélgetnek, történeteket mesélnek.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft