Miért a mozgás az agy fejlődésének kulcsa?

Millió helyen olvasható, hogy a fizikai aktivitás segíti a gyermeket a tanulásban, a testi egészséges megőrzésében. Vajon tudja ennek az okát is? Tudja azt, hogy a mozgás építi az agy szerkezetét? A kutatások összefüggést mutatnak a kognitív fejlődés és a mozgás között, ami azt jelenti, hogy a gyereknek mozgási lehetőségekre van szüksége, hogy tanulhasson. A gurulás, kúszás, ugrálás és ugrás, valamint számos más mozgásos tevékenység fejleszti az agyat a gyermek életének első éveiben. Tehát, ha a mozgás az egyik legfontosabb tanulási összetevő egy kisgyermek életében, akkor a szülők nem vágyhatnak egy csendes, ülő kisbabára!

Születéskor egy csecsemő agya közel 100 milliárd agysejtet tartalmaz, nagyjából annyi idegsejtet, ahány csillag van egy közepes galaxisban. A központi idegrendszer alapegységei, az úgynevezett neuronok (idegsejt + hozzá tartozó nyúlványok) már születéskor jelen vannak, és kapcsolatok milliárdjait alkotják az első életévekben a gyermek élettapasztalatától függően. Ezek az idegi kapcsolatok elkezdenek üzeneteket küldeni egymásnak, hogy megfeleljenek a test és az agy követelményeinek.

Hasonlítsa össze ezt azzal, hogy üzeneteket küld ismerőseinek a Facebookon vagy az Instagramon. Ha 500 barátnak küld egy üzenetet, és ezek a barátok mindegyike elküldi vagy továbbítja az üzenetet további 500 barátnak, és így tovább, az üzenetek vagy jelek száma, hatványozottan nő. Ez az üzenet fontos az agy-test kapcsolathoz.

Az agy azon képessége, hogy fejlessze és fenntartsa az idegi kapcsolatokat, a kisgyermek új mozgás- és játékélményein alapul. A korlátozott aktivitás vagy gyenge stimuláció következtében az agysejtek kapcsolatai elvesznek vagy megszakadnak. Van egy angol mondás „mozgasd vagy elveszted” gyerekekre és felnőttekre is egyaránt igaz. A kutatók szerint a gyerekek életében egy adott „lehetőség időkeret”, vagyis egy bizonyos érzékeny időszak alatt következik be bizonyos típusú tanulás. Konkrétan mit is jelent ez?

gyermeksport-mozgas-agy-fejlesztese-labdazas
Labdázó, focizó gyerekek

A tudósok megállapították, hogy például a látást segítő neuronok két-négy hónapos korban kezdenek gyorsan oda-vissza üzeneteket küldeni, intenzitásuk pedig nyolc hónapos korban éri el a csúcsot. Ebben az időszakban a csecsemők sokkal jobban figyelnek a világra. Ha egy gyermek elszalasztja ezt a lehetőséget, az nem jelenti azt, hogy a gyermek sérült lesz, de előfordulhat, hogy az agya nem fejleszti ki teljes potenciálját, vagy nem fejti ki optimálisan az áramkört ezen a területen.

Az idegrendszer majd csak 15-20 éves korra fejlődik ki teljesen, így a család továbbra is sokféle aktív játékkal segítheti elő az agy további növekedését. Az agy fejlődése nem áll meg a kora gyermekkor után, de „lehetőség időkerete” beszűkül, ami megnehezíti a felnőttek számára, hogy megtanulják azokat a készségeket, amelyeket gyermekkoruk során hiányoztak. A gyerekeknek mozogniuk kell, hogy aktiválják az agyat. Az agy pedig teljes erővel reagál, lehetővé téve számukra, hogy különféle módokon mozogjanak, beleértve a középvonalak átlépését is, például bizonyos dalok révén.

gyermeksport-mozgas-agy-fejlesztese-ugralas
Célba ugrás létrafokok között

Miért fontosak ezek az akciódalok és a középvonal az agy fejlődéséhez? A dalok mozdulatai arra ösztönzik a gyerekeket, hogy átlépjék mindhárom testközépvonalat, felülről lefelé, balról jobbra és elölről hátrafelé. Ezek a fizikai mozgások koordinációt igényelnek az agy bal és jobb oldaláról egyaránt. Ez megerősíti a corpus callosumnak nevezett szöveteket, amelyek elválasztják az agy két oldalát, ami fontos az agy egyik oldaláról a másikra történő kommunikációhoz.

Ezek a mozgások elősegítik az idegpályák fejlesztését és megerősítését, megalapozva a nyelvi, írás-olvasási és matematikai készségek további fejlődését. Az olvasás elsajátításához, az olvasott szöveg megértéséhez mindkét agyféltekére, sőt ezek „együttműködésére” van szükség. A középvonalak átlépése felnőtteknél is serkentheti az agyi aktivitást. Próbálja ki ezt a következő gyakorlatot.

Nyújtsa ki az valamelyik karját egyenesen maga elé. Mutasson a mutatóujjával és balról jobbra keresztezve a teste előtt rajzoljon egy nagy, képzeletbeli 8-as figurát, amely az oldalán fekszik. Többször húzza végig az ujját ezen a képzeletbeli alakon. Most váltson át az ellenkező karra. Lehet, hogy nehezebb lesz, ha nem ez a domináns kar. Rajzolja be többször ugyanazt a nagy 8-as figurát. Ez a tevékenység stimulálja az agy mindkét oldalát, és felfrissíti a gondolkodási folyamatot. Segíthet átvészelni a hosszú délutáni munkanapokat.

Rajzolás mozdulatai

Van egy egyszerű módja annak, hogy mozgási tevékenységekkel növelje gyermeke agyi erejét. Kapcsolja be gyermeke kedvenc zenéjét, és rendezzenek táncpartit. Ne aggódjon ha a gyerek egy TV-ben látott táncost, zenészt utánoz. A gyerekek természetes mozgásúak, ezért kövesse csemetéje példáját. Így ön is megtanulhat egy-két új táncmozdulatot! Felváltva játssza le a gyerek kedvenc dalait. A gyerek egész idő alatt mozogni, táncolni fog, kikapcsolódik a daloktól. Mindenki annyira jól fog szórakozni, hogy senki sem fogja észrevenni, hogy közben a gyermek agyát fejlesztik!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft