Mit jelent az étel energiasűrűség?

Milyen étel energia sűrűség kategóriák léteznek?

Az étel „energia sűrűség” az 1 gramm táplálékban levő kalóriák számát jelenti.Tehát minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebb az adott étel kalóriatartalma. Ha erre figyelünk és főleg ilyen ennivalót fogyasztunk, akkor viszonylag alacsony kalóriabevitel mellett is jól lakhatunk. Számokban mit jelent ez?

  • Nagyon alacsony energiasűrűség: 0,6 kcal/gramm-nál kisebb
  • Alacsony energiasűrűség: 0,6-1,5 kcal/gramm
  • Közepes energiasűrűség: 1,5-4,0 kcal/gramm
  • Magas energiasűrűség: 4,0 kcal/gramm-nál nagyobb.

Energia sűrűség és víztartalom

Az alacsony energiasűrűségű ételek víztartalma általában magas.A legtöbb gyümölcs, zöldség eleve ilyen, de meglepően a főtt tészta vagy a rizs is ide tartozik. Ezek ugyanis a főzés során egy csomó vizet magukba szívnak. Bizonyos felmérések szerint az emberek általában azonos súlyú ételt fogyasztanak naponta, de ez nem feltétlenül azonos kalória mennyiséget jelent.

A legalacsonyabb energiasűrűségű élelmiszerek közé tartoznak a:

  • zöldségek,
  • gyümölcsök,
  • sovány, fehér húsok és halak,
  • sovány tej és joghurt,
  • tojás,
  • nem olajban sütött keményítős zöldségek.

Próbálja ki hogy a kalóriák helyett az energiasűrűséget számolja a csomagoláson levő adatokból. Lényeges, hogy e módszernél adott súlyú élelmiszerre, például 100 grammra kalkulálunk! Vegyünk egy egyszerű példát. A közkedvelt kígyóuborka 15 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. Ha ezt az uborkát csábító tejfölös uborkasaláta formájában fogyasztjuk máris kb. 53 kalóriát vettünk magunkhoz a saláta minden 100 grammjával. Azaz, a tejfölös uborka energia sűrűsége 3,5-ször nagyobb, tehát térfogatban ennyiszer több natúr uborkát ehetnénk ha 53 kalóriát akarnánk bevinni. Ugyanezt az 53 kalóriát egy 70 kilós ember kb. 6 perc biciklizéssel tudja leadni! A kalória számításhoz itt egy kis segítség. Jó számolást és jó étvágyat!

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft