A lustaság hizlal!

A lustaság a sportolás és a testmozgás ősellensége. Néhány egészen egyszerű tevékenységgel azonban elkezdhetjük leküzdeni ezt a haszontalan érzést. Ráadásul mindezt ingyen, ami manapság szinte hihetetlen. Nos, lássuk miről is van szó!

  • Gyaloglás a bolt bejáratig. Bevásárolni mindenki jár, a legtöbb család a gyerekekkel együtt. A legideálisabb ugye a gyalogolás lenne, de hát ez bizonyos esetekben nem lehetséges. Egy kicsi sétát azért mégis be lehet iktatni, amennyiben nem ragaszkodunk a boltajtóhoz legközelebb eső parkolóhoz. Sőt, ha az autót igyekszünk minél messzebb letenni, annál több saját energiát használunk el pusztán a bevásárló kocsi tologatásával. Kerüljék a gyereküléses bevásárlókocsit, a csemete is szépen menjen a szülők mellett. Az a pár száz méter a felnőttek számára is hasznos. Közben lehet számolni a lépéseket, becsléseket végezni, fogadásokat kötni, hogy mennyi van még a bejáratig.
  • Ugorjuk át a folyót. A következő gyakorlat ovisok tornáztatására alkalmas. Segédeszközként egy vasalódeszka, vagy ahhoz hasonló méretű deszka is megfelel, a lényeg, hogy ne legyen szálkás, éles szélű, ne okozhasson sérülést.
    Képzeljük el, hogy a deszka egy keskeny folyó. Fektessük a földre és a gyerek ugorja át többször egymásután. Lehet nehezíteni a gyakorlatot, ha a deszkától 10 cm-re vonalat húzunk és azon túlra kell ugrani.
    A deszka egyik végét kb. 20 cm magasságra támasszuk alá, ezáltal egy lejtőt kapunk. A gyerek nyakába tegyünk egy játékbabát vagy hosszabb párnát és azzal sétáljon le-föl a deszkán. Egyik vagy mindkét kezébe adhatunk 0,5 literes vízzel töltött palackot és séta közben a karját emelgesse.
  • Mászás a deszkán. A lejtős deszkán másszon fel és le a gyerek. E gyakorlatnak nehezített változata, ha a gyerek a deszka két oldalán a kezeivel a fölre támaszkodik és úgy mászik felfele. Remek karizom fejlesztő gyakorlat!
    Támasszuk alá a deszka mindkét végét olyan magasságra, hogy a gyerek hason kúszva átférjen alatta. Arra figyeljünk, hogy a terület tiszta és lehetőleg puha legyen, a füves, homokos talaj a legjobb. A gyerek kússzon át a „híd” alatt. Ha magasabbra emeljük a deszkát, akkor a kúszást a könyökre támaszkodva is végeztessük el. Ugyanez a gyakorlat a strandon is kivitelezhető, ha a gumimatracot polcoljuk alá. Persze a tetejére tegyünk törölközőket, nehogy a szél elvigye!
  • Evezés a parton. A strandon vagy vízparton evezhetünk is, amihez csak egy evezőt helyettesítő bot vagy söprűnyél szükséges. Boszorkák előnyben!  Az anyuka vagy apuka üljön a fűre kissé terpesztett lábakkal, vele szembe pedig a gyerek. Mindketten fogják meg a botot és egyszerre hajoljanak hol jobbra, hol balra, közben a botot magasra is emelhetik. A csónak evezéshez nagyon hasonló mozgást eredményez, ha nem oldalra mozognak, hanem az egyik szereplő előre hajol miközben a másik hanyatt fekszik, majd a mozdulatot megcserélik. Lehet, hogy a strand közönsége eleinte nevetni fog a rögtönzött tornaórán, de ez ne okozzon problémát. Inkább vonják be a többieket is!

A fenti egyszerű mozgásformák oly vidámak és játékosak, hogy az esetleg lusta kisgyermek észre sem veszi, hogy ő most „sportol”. A szülőkkel, nagyobb testvérekkel együtt végzett gyaloglás, ugrálás, mászás a családi kötelékeket is erősíti.

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft