Milyen étel energia sűrűség kategóriák léteznek?
Az étel „energia sűrűség” az 1 gramm táplálékban levő kalóriák számát jelenti.Tehát minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebb az adott étel kalóriatartalma. Ha erre figyelünk és főleg ilyen ennivalót fogyasztunk, akkor viszonylag alacsony kalóriabevitel mellett is jól lakhatunk. Számokban mit jelent ez?
- Nagyon alacsony energiasűrűség: 0,6 kcal/gramm-nál kisebb
- Alacsony energiasűrűség: 0,6-1,5 kcal/gramm
- Közepes energiasűrűség: 1,5-4,0 kcal/gramm
- Magas energiasűrűség: 4,0 kcal/gramm-nál nagyobb.
Energia sűrűség és víztartalom
Az alacsony energiasűrűségű ételek víztartalma általában magas.A legtöbb gyümölcs, zöldség eleve ilyen, de meglepően a főtt tészta vagy a rizs is ide tartozik. Ezek ugyanis a főzés során egy csomó vizet magukba szívnak. Bizonyos felmérések szerint az emberek általában azonos súlyú ételt fogyasztanak naponta, de ez nem feltétlenül azonos kalória mennyiséget jelent.
A legalacsonyabb energiasűrűségű élelmiszerek közé tartoznak a:
- zöldségek,
- gyümölcsök,
- sovány, fehér húsok és halak,
- sovány tej és joghurt,
- tojás,
- nem olajban sütött keményítős zöldségek.
Próbálja ki hogy a kalóriák helyett az energiasűrűséget számolja a csomagoláson levő adatokból. Lényeges, hogy e módszernél adott súlyú élelmiszerre, például 100 grammra kalkulálunk! Vegyünk egy egyszerű példát. A közkedvelt kígyóuborka 15 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. Ha ezt az uborkát csábító tejfölös uborkasaláta formájában fogyasztjuk máris kb. 53 kalóriát vettünk magunkhoz a saláta minden 100 grammjával. Azaz, a tejfölös uborka energia sűrűsége 3,5-ször nagyobb, tehát térfogatban ennyiszer több natúr uborkát ehetnénk ha 53 kalóriát akarnánk bevinni. Ugyanezt az 53 kalóriát egy 70 kilós ember kb. 6 perc biciklizéssel tudja leadni! A kalória számításhoz itt egy kis segítség. Jó számolást és jó étvágyat!